Навигација

Вршњачки едукатори

Вршњачки едукатори

Наша школа је као посебну снагу имала одређен број ученика који су прошли тренинге за различите вршњачке едукације, као што су: „Jачање капацитета ученичких парламената“, „Борба против стигме и дискриминације оболелих од АИДС-а“, „Репродуктивно здравље и сексуално васпитање“, „Болести зависности“, „Трговина људима“, „Превенција насиља у адолесцентским везама“, „Обука ученика основних школа за пружање прве помоћи“, „Приказ Протокола о заштити ученика од насиља“.

Са ученицима-вршњачким едукаторима тренутно раде Биљана Ерцеговчевић психолог-педагог, Јелена Милошевић, психолог и Мирјана Сремчевић, професор историје и грађанског васпитања, као координатори.

У току првог полугодишта Б. Ерцеговчевић је урадила припрему вршњачке едукације за ученике првог разреда на тему „Дискриминација оболелих од АИДС-а“  и са ученицима 3/3, Чедомиром Божићем и Аном Ђермановић, 1.12.2014., на Светски дан борбе против АИДС-а одржала 6 часова у одељењима првог разреда. Ове вршњачке едукације је пропратила и локална ТВ Шабац. Ученици првог разреда кажу: „...увек се боље прихвати оно што стиже од вршњака, него од одраслих! Као да им више верујемо.“ Па наравно, то је једна од карактеристика адолесценције као развојне фазе! И управо на то рачунамо када их учимо животу...

У циљу превенције вршњачког насиља у школи, са вршњачким едукаторима другог разреда, Мирјана Сремчевић је реализовала 10 радионица у одељењима: I2,3,4,5,6,7, II1,2,3,7.

Циљ радионице је упознавање ученика са дефиницијом насиља, врстама насиља, нивоима насиља, протоколом, Тимом за заштиту ученика од насиља и одговорностима ученика када је насиље у питањ

За друго полугодиште уобичајено је  планирана  вршњачка едукација на тему „Наркоманија“ (Јелена Милошевић)  и једнодневни семинар за ученике „Насиље у адолесцентским везама“ (Биљана Ерцеговчевић).

А како је то изгледало у другом полугодишту 2013/14.? Вршњачки едукатори, овај пут Чеда и Ана, 2/3, су почетком другог полугодишта заједно са кординатором Биљаном Ерцеговчевић припремили, а 19.3.2014. реализовали једнодневни семинар за ученике првог, другог и трећег разреда, „Насиље у адолесцентским везама“. Осим 36 ученика, посебан квалитет је било присуство колегинице-педагога Шабачке гимназије, Биљане Дробњак и четири студенткиње завршне године педагогије, које су биле на хоспитовању. Утисци свих учесника су, наравно, сјајни, као на пр:

  • Веома занимљив семинар. Научио сам доста! Свидело ми се што смо реално причали о стварима о којима се углавном не прича отворено.
  • Семинар је био одличан и тема је била занимљива. Лепо је било и што смо се међусобно дружили и стекли нове другове. Све похвале за психолога и водитеље!
  • Корисно проведених пар сати. Ово ће ми помоћи да избегнем насиље у вези и помогнем осталима. Хвала школи на оваквој организацији, волела бих да учествујем на још којој.

19.6 2014. одржана је вршњачка едукација на тему „Наркоманија“ за ученике првог разреда, а ученици другог разреда су ово предавање слушали на редовним часовима психологије. Координатор је била Јелена Милошевић, а вршњачки едукатори Милица Богићевић, Марија Миловановић и Марија Кнежевић, ученице 2/5 одељења.

У плану је и посета неким основним школама, са темама које они сами одаберу.

У другом полугодишту реализује се вршњачка едукација из указивања прве помоћи, у којој наши вршњачки едукатори - ученици трећег разреда општег смера ,едукују ученике седмог и осмог разреда основних школа.

Биљана Ерцеговчевић

психолог-педагог

 
 

Галерија

Актуелности

„Мedicus“ поново награђен!!!

Међу победницима Конкурса за најуспешније средњошколске листове који организују

Друштво за

српски...


ОПШИРНИЈЕ

Медицинке прваци Србије у атлетици

Медицинке прваци Србије у атлетици.


ОПШИРНИЈЕ

Матурска питања 2015/2016


Матурска питања за школ. 2015/2016. год. у току је ажурирање

ОПШИРНИЈЕ