Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Физиотерапеутски техничар

Образовни профил физиотерапеутски техничар је атрактиван смер у школи због великог броја послова који ученици по добијању дипломе могу да обављају.

Физиотерапеутски техничар је у данашње време веома тражено занимање, а њихове услуге потребне су како болесним, тако и здравим људима.

Током четири године школовања ученици се у савремено опремљеним кабинетима оспособљавају да спроводе различите врсте третмана: масаже, електротерапије, термотерапије, сонотерапије, кинезитерапије и многих других. Циљ третмана је превенирати трајне негативне исходе повреда и обољења. Физиотерапеутски техничар ради са здравим људима, спортистима, децом, а такође помаже старијим и непокретним особама у повећању њихове покретљивости, смањењу или отклањању последица болести, као и повреда насталих након различитих несрећа. Задатак враћања и оптимизације нормалног покрета представља мисију сваког физиотерапеута и од великог је значаја. Покрет је од есенцијалне важности за правилно функционисање свих система људског организма. Кретати се значи искусити живот! Без обзира на године и физичка ограничења, покрет је оно што нам омогућава да досегнемо своје потенцијале као људска бића. Улога физиотерапеутског техничара проширује се и на спречавање болова и болести система за кретање подучавањем људи о правилном држању и кретању, као и саветовање о уређењу окружења нпр. радних површина. Физиотерапеутски техничари спроводе прописану физикалну терапију и пролазе са пацијентима кроз читав процес лечења. Они су извршитељи терапијског поступка током ког помажу пацијентима да се прилагоде условима терапије, да правилно користе помагала и изводе прописане вежбе.

Наставу из стручних предмета (здравствена нега и рехабилитација, кинезиологија, масажа, физикална терапија, основи клиничке медицине, кинезитерапија, специјална рехабилитација) изводе реномирани лекари специјалисти и виши физиотерапеути са великим искуством.

Часови вежби стручних предмета обављају се у савременим кабинетима у школи, као и у Општој болници на Одељењу физикалне терапије.

Током школовања у средњој школи „Др Андра Јовановић“ ученици ће бити у могућности да одаберу неки од многобројних изборних предмета, похађају разноврсне секције, организују хуманитарне акције, учествују на такмичењима и многим пројектима намењеним младима. Наши ученици остварују одличне резултате на многим такмичењима.

Делујући спрам својих интересовања, сваки ученик развија сопствени скуп знања и вештина које ће га чинити јединственим кандидатом за запослење или упис на жељени факултет у земљи или иностранству.

На крају школовања ученици стичу диплому која им омогућава посао у домовима здравља, болницама, клиникама, рехабилитационим центрима, бањским лечилиштима, фитнес, спа и спортским центрима, приватним ординацијама код нас и у свету, као и оспособљавање за покретање приватне праксе.

Ученици средње Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ на практичној настави стичу функционална знања која им омогућавају успешно запослење, а истовремено представљају одличну подлогу за наставак школовања на факултетима и даље усавршавање. Широка лепеза како општих, тако и стручних предмета омогућава наставак школовања на високошколским установама као што су студије медицине, спорта и физичког васпитања, специјалне едукације и рехабилитације, медицинске рехабилитације.