Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Први Мејкерс лаб у Шапцу, а осми по реду у Србији, отворен је у среду, 14. јуна 2023. у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“. Прилику за опремање иновативног и мултидисциплинарног простора за ученике и наставнике школа је добила учешћем на конкурсу  Групе за образовање.

8

 

На отварању „паметне учионице“ за 21. век, директорка школе Биљана Ђукнић рекла је да за Медицинску ово представља још један важан корак у праћењу нових трендова у образовању.

– Медицинска школа „Др Андра Јовановић” је 77 година лидер у образовању будућих здравствених радника, а сада смо поред квалитетне наставе, модерно и квалитетно опремљеног простора и одличних наставних средстава, препознатљиви по томе што поседујемо Мејкерс лаб. Захваљујемо се Градској управи града Шапца која нас је свесрдно подржала у добијању овог пројекта, објективним писмом препоруке, а такође и Нордеус фондацији, Центру за промоцију науке, Иницијативи „Дигитална Србија” и Организацији „Достигнућа младих у Србији” – рекла је директорка и изразила задовољство јер су предавачи школе показали иницијативу за овај подухват:

– Заинтересованост, мотивација и креативност наших ученика биће вођени квалитетним тимом три доктора наука, професора предузетништва, физике и хемије, као и професорима математике и биологије у нашој школи. Заједно ће засигурно избрисати границе између формалног и неформалног учења и развити жељу код ученика да изађу изван наставних програма својих предмета – изјавила је директорка.

5

Од 60 школа које су аплицирале у пројекту, Медицинска школа из Шапца била је међу 11 добитника, захваљујући неоспорним квалитетима и доброј сарадњи са локалним фирмама и институцијама у процесу наставе.

– Медицинска школа је једна од најуспешнијих по својим постигнућима, по новим идејама, по пројектима које развија, по резултатима ученика и професора. Зато је логично да је то прва школа у Шапцу у којој ће наставници и ученици моћи да раде користећи иновативна наставна средства, и цео процес учења ће добити нову компоненту. Подршка локалне заједнице у оваквим пројектима иницијативама је увек добродошла свакој школи и надам се да ће ово бити мотив и другим школама у нашем граду – рекла је Ана Маринковић, начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе града Шапца.

1

Пред гостима су представљени фармацеутски производи ученика у оквиру секције „Фармацеутикус кремус“, школски часопис „Медикус“, бројни трофеји и награде са спортских такмичења, а ученици су демонстрирали знање из области микроскопирања, медицинске биохемије, лабораторијских анализа.

– Ово је најлепши простор до сада у ком смо отворили Мејкерс лаб. Одушевљени смо програмима и активностима школе. Заиста радите феноманалне ствари и управо мрежа коју градимо са Мејкерс лабовима по целој Србији има за циљ да повеже вас са другим школама, и омогући праксе које овде већ добро функционишу захваљујући сарадњи коју имате са локалном самоуправом – рекао је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

2

Ученици Медицинске школе имаће прилику да у свом Мејкер лабу користе опрему попут мултифункционалног штампача, оптичког демонстрационог сета са магнетном таблом, ласерске кутије са црвеним зрацима, 3Д наочара, нових микроскопа, модела мртве петље, микропрепарата и осталих алата и опреме за савремено учење.

– Схватили смо да је образовање исувише важно и зато смо се удружили да бисмо олакшали и помогли, унели иновативне методе у саму наставу, нагласила је Данијела Вучићевић, руководилац Сектора за програмске активности Центра за промоцију науке.

4

 

Оно што ће практична знања ученика још више приближити локалној заједници јесте предузетнички начин размишљања који ће наставници и гостујући предавачи градити код њих управо у овом простору.

– Идеја Мејекерс лаба је да код младих људи покушамо да интегришемо интересовање, достигнућа која остварују у физици, хемији, математици и било којој другој области, да покушамо да им дамо вештине да то преточе у неку пословну идеју – изјавио је Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих у Србији.

10

 

Отварање Мејкерс лаба почетак је сарадње коју ће Медицинска школа, кроз различите пројекте, остварити у наредном периоду са Групом за образовање.