Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

На иницијативу Мултидисциплинарног тима за борбу против дрога Града Шапца, а у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Спортским савезом, последњег дана новембра трибином „Направи добар избор“ у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“ обележен је месец борбе против болести зависности. Овом приликом, ученици најтрофејније градске школе у области спорта, пустили су сто балона у знак подршке младима који се суочавају са овим проблемом.

9

 

Крај месеца, који је, према Међународном и Националном календару здравља, посвећен борби против болести зависности, чланови локалног Тима, основаног са циљем системске превенције и деловања против коришћења психоактивних сусптанци, искористили су да младим људима пошаљу значајне поруке. 

– Данашња трибина није посвећена само причи о зависности и ономе што води ка зависности, него и о неким добрим изборима. За ову прилику изабрали смо физичку активност и бављење спортом – поручила је Ана Маринковић, координаторка Мултидисциплинарног тима.

5

 

За домаћина овог едукативног скупа изабрана је Медицинска школа управо због бројних спортских одличја својих ученика и сталне промоције здравља кроз наставне програме и вананаставне активности.

– Наши ученици спортисти послали су данас важну поруку, да здрави стилови живота јесу оно што треба да буде опредељење за све младе људе, не само у школи него и шире. Имамо чиме да се похвалимо и прикажемо успехе садашњих и бивших ученика и кроз медицинску струку, а и као најтрофејнија образовна установа у области школског спорта у граду – истакла је директорка Медицинске школе Биљана Ђукнић.

3

 

Одељење за промоцију здравља Завода за јавно здравље, представило је резултате истраживања Института за јавно здравље Србије и Европске школе за превенцију алкохола и других дрога, спроведеног с циљем праћења кретања употребе психоактивних супстанци и ризичног понашања међу популацијом средњошколаца.

А против лоших статистика могуће је борити се само знањем и упорношћу.

– Срце ми је пуно кад видим међу вама моје сјајне ученике, који су већ тада знали да је покрет лек и да су здрави избори једини прави избори. Драго ми је кад видим да су израсли у успешне и добре људе – рекао је директор Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић.

7

 

Један део трибине био је посвећен презентовању програма „Спорт у школе – Расти здраво”, који Спортски савез спроводи уз подршку Града Шапца, и свих осталих школских активности ове спортске организације.

Јер управо је школа место где се формирају добре радне, социјалне и физичке навике за здрав живот.

–          Ученици наше школе од прве године уче о болестима зависности и појмовима примарна превенција, рана интервенција итд. А како се спроводе обавезне физичке активности, показује оволики број младих и успешних људи овде данас – рекла је координаторка Тима за здравствено васпитање Медицинске школе др Верица Матовић.

1

 

Да су направили добар избор и постали узор који млади треба да следе, присутнима су показали некадашњи ученици Медицинске школе, а данас успешни спортисти и тренери светског гласа – Јагода Зечевић, Нађа Церовац, Катарина Гачевић, Урош Митјев, Марко Срдановић, Давид Рашић, Бранко Лагунџић, Урош Павловић и други, који су личним примером послали најснажније поруке са овог догађаја.