Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

У склопу обележавања Светског дана борбе против АИДС-а, у свечаној сали школе, у четвртак, 1.12.2022, за ученике првог разреда одржана је вршњачка едукација „Дискриминација оболелих од АИДС-а“.

IMG_20221201_115223

 

Ову тему презентовале су вршњачке едукаторке Мина Ивановић и Милица Вујић из одељења III2, уз организацију и подршку Биљане Ерцеговчевић, школског психолога-педагога и координатора школског Медијаторског тима.

IMG_20221201_120642

 

Након стручног осврта на историјат развоја сазнања  и борбе против ХИВ-а, вршњачке едукаторке су ученицима говориле о разлици између ХИВ-а и АИДС-а, манифестацијама болести, начинима преношења, мерама превенције заражавања, начинима заштите. Истовремено су проверавале постојећа знања ученика кроз дијалог.  Предавање је праћено едукативним филмом и кратким видео-записима. Ученици су изразили задовољство што им једну тако важну тему преносе управо њихови вршњаци.

 

IMG_20221201_115140

 

Ова тема се у Медицинској школи обрађује већ 16 година, а искуство је показало да је вршњачка едукација одлично прихваћена међу ученицима. За презентацију садржаја одабран је баш први разред да би се на време почело са примарном превенцијом.  Осим тога, ова тема је посвећена и борби против сваке врсте насиља и дискриминације у образовним установама и прихватању различитости свих учесника у животу и раду школе.