Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

У склопу Кампање о рационалној употреби антибиотика Министарства здравља, Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ је у петак, 17. новембра, у организацији школског Тима за здравствено васпитање, обележила „Европски дан рационалне употребе антибиотика 2023“.

На едукативној трибини за ученике трећег и четвртог разреда, смера фармацеутски и санитарно-еколошки техничар, говорила је доц. др Бојана Божић Цвијан са Катедре за фармакологију, клиничку фармакологију и токсикологију Медицинског факултета Универзитета у Београду. Трибину су подржали социјални партнери школе – Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“, Дом здравља „Др Драга Љочић“, Завод за јавно здравље Шабац и Апотекарска установа „Мелиса“.

Директорка Биљана Ђукнић истакла је задовољство јер је Медицинска школа  у прилици да угости врсног предавача и у присуству представника здравствених и апотекарских установа обележи значајан датум из Календара здравља.

IMG_20231117_125813

 

Неправилна и прекомерна употреба антибиотика током претходних деценија допринела је изразитом порасту отпорности бактерија, чиме је ово постао глобални проблем. Стратегија за превенцију антибиотске резистенције, коју је установила Светска здравствена организација, укључује и едукацију васпитача, учитеља, наставника, као и осталих образовних профила који се баве подучавањем и васпитањем деце у предшколским установама, основним и средњим школама.

– Надам се да смо пренели најважније поруке ученицима, да никако не лечимо вирусне инфекције антибиотицима, да уколико постоји потреба за прописивањем антибиотика, креће се са антибиотицима уског спектра, да се обавезно поштују смернице Националног водича Министарства здравља РС и препоруке Светске здравствене организације. Ту сам споменула класификацију по којој одређеним антибиотицима треба да дамо предност током првог избора, да бисмо смањили ризик од настанка антимикробне резистенције, која је у порасту у нашој земљи – напоменула је доц. др Божић Цвијан.

IMG_20231117_133823

 

Смернице добре клиничке праксе, истраживачки напори у вези са употребом антибиотика, промене које је донела пандемија коронавируса, детекција микроба који најбрже стичу резистенцију и постају опасни по живот пацијента, последице по микробиоту после употребе одређених врста антибиотика, само су неке од тема овог предавања.

Информативни део трибине послужио је као увод у разговор представника горепоменутих фармацеутских и здравствених установа о стању у употребној пракси и могућим начинима за побољшање ситуације.

IMG_20231117_131700

 

Овим је ученицима пренета порука о важности превенције антимикробне резистенције како би позитивна дејства антибиотика била доступна и следећим генерацијама.