Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја РС, а под покровитељством Градске управе и Тела за координацију послова безбедности у саобраћају у Шапцу, у среду, 16. новембра 2023. године за ученике четвртог разреда Медицинске школе „Др Андра Јовановић“, организована је трибина о безбедности у саобраћају у оквиру акције „Ум на друм“.

IMG-7d056e2ce3533e488089e6612654c292-V

Матуранти Медицинске увелико стичу возачке дозволе, а први на територији општине у овој школској години имали су прилику да чују лична искуства предавача и учесника саобраћајних несрећа, које су по њихов живот оставиле трајне последице, као и да одговоре на питања о својој безбедности потраже од представника Одељења саобраћајне полиције.

IMG-e9c885dccb020ceaece1eebc737c828a-V

 

Негативна статистика, према којој у нашој земљи, на годишњем нивоу у саобраћајним удесима живот изгуби око 500 људи, а повреде задобије око 6.000, никог не оставља равнодушним.  

– Наша мисија је да повећамо безбедност на путевима. Кроз оваква предавања желимо да укажемо будућим возачима због чега је важно да поштују баш све прописе. Најмање разлог треба да буде страх од казне, већ своје и безбедности других. У супротном, цена може бити превелика. Наша жеља је да до 2030. године број страдалих у удесима буде нула, то је једини прихватљив број – истакао је Милан Срдић, један од предавача Агенције за безбедност саобраћаја.

IMG-6e09b4f3fe22aa6d69002b5577b12ae0-V

 

Своје искуство са ученицима поделио је Славиша Савић, секретар Удружења параплегичара Мачванског округа.

– Многе снове нисам остварио, јер сам био несмотрен и нисам слушао добронамерне савете. Младима може у тим годинама свака презентација бити једнолична и нестварна, а својим примером желим да покажем шта истински може да се деси – рекао је Савић.

IMG-22bc8e235b1d65bf0f25584bb6bfa3b9-V

 

Кроз разговор, информативне презентације, рекламне и кратке документарне филмове, младим возачима предочене су све лоше стране вожње у неадекватним стањима, а на лицу места, употребом наочара за симулацију вожње под дејством алкохола, психоактивних супстанци и умора, имали су прилику да виде у каквим ситуацијама не треба да седају за волан.

Предавању су присуствовали представници школског Тима за безбедност и заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, ПП служба и одељењске старешине.