Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Поводом обележевања Светског дана борбе против АИДС-а, у Медицинској школи Др Андра Јовановић, првог дана у месецу децембру традиционално је одржана трибина  Дискриминацијa оболелих од АИДС-а, у оквиру образовног сегмента вршњачка едукација за ученике.

20211201_123500


Трибини у свечаној сали школе присуствовала су 43 ученика првог и другог разреда.

– Ова тема се у нашој школи обрађује већ 15 година. Искуство је показало да је вршњачка едукација као начин преношења ових животно значајних знања, одлично прихваћена међу ученицима. За презентацију садржаја одабран је баш први разред да би се на време почело са примарном превенцијом, пре него што млади  постану сексуално активни. Ове садржаје ученици у наредним годинама обрађују и кроз различите стручне предмете – каже психолог-педагог Медицинске школе и координатор Медијаторског тима Биљана Ерцеговчевић.

IMG_20211201_135137_964


На овој трибини ученици првог разреда имали су прилику да од вршњачких едукаторa – Мине Ивановић и Милице Вујић, ученица друге године санитарно-еколошког смера, чују о разлици између ХИВ-а и АИДС-а, о манифестацијама болести, начинима преношења, ризичном понашању младих, начинима заштите, али и о томе како спречити дискриминацију оболелих од ове тешке и неизлечиве болести.

 

IMG_20211201_135137_916

Овом приликом комбиноване су различите методе излагања – монолошко-дијалошка, демонстрација, филм, кратки видео-записи, како би презентовани садржај оставио што снажнији утисак на учеснике трибине. Интересовање ученика, који су изразили задовољство што им овако важну тему преносе управо вршњаци, запажа се на основу њиховог активног учешћа у дискусији након предавања.