Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

С циљем унапређења знања, ставова и понашања на тему безбедности деце у саобраћају код ученика завршних разреда средњих школа, представници Института за јавно здравље Војводине и Центра за промоцију безбедности саобраћаја, у Медицинској школи Др Андра Јовановић одржали су предавање под називом Превецнија повреда код деце као путника у возилима.

IMG_20211202_150341

У свечаној сали Медицинске школе лекари и стручњаци из безбедбости саобраћаја одржали су предавање пред наставницама стручних предмета и ученицaма одељења IV7 гинеколошко-акушерског смера,  препознатим као важним учесницaма у едукацији будућих и садашњих родитеља о значају примена мера заштите у возилима. 

IMG_20211202_134805

Едукација Превенција повреда код деце као путника у возилима састоји се из два дела – теоријског, који објашњава јавноздравствени значај повреда код деце, физику саобраћајних удеса, утицај на путнике и мере заштите, док у практичном делу учесници имају прилику да савладају основне компоненте правилног коришћења свих дечијих система везивања.

IMG_20211202_134854

Ова тема одабрана је с обзиром на податак да су повреде водећи узрок смрти деце до 14 година старости у Србији, а међу њима страдање у саобраћају у својству путника. Велика већина повреда деце путника била би избегнута или би повреде биле лакше, да су деца била заштићена безбедносним системом везивања, сигурносним појасом или у дечијем ауто-седишту, сходно њиховом физичком степену развоја.