Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

У оквиру обележавања XVII Европске недеље превенције рака грлића материце 2023. године, у Медицинској школи „Др Андра Јовановић”, Тим за здравствено васпитање школе организовао је едукативну трибину за ученике под називом „ХПВ имунизација”, у сарадњи са Домом здравља „Др Драга Љочић” и Заводом за јавно здравље „Шабац”.

IMG_20230119_121825

 

Скупом на ком су говорили еминентни стручњаци из области педијатријске гинекологије, као и предавачи Медицинске школе, ученици су стекли шири увид у тему која је у овом тренутку њиховог развоја веома значајна.

– Деца су данас имала могућност да се додатно едукују и да унапреде своје стручно знање, које ће у оквиру вршњачке едукације поделити са осталим ученицима, а наравно, искористити и за планирање сопствене породице и унапређење свог здравља – рекла је директорка Медицинске школе Биљана Ђукнић.

IMG_20230119_131102

 

Важне чињенице и статистичке податке о ХПВ вирусу и значају имунизације присутнима је представио др сц. мед Зоран Станковић, председник Удружења за дечију и адолесцентну гинекологију Србије и генерални секретар Светског удружења за дечију и адолесцентну гинекологију.

– Данас смо имали прилику да говоримо о значају ХПВ вакцинације као методе колективне имунизације, односно, како да, ако појединац добије вакцину, помогне колективу да буде здравији, са мање ризика од нечега што је заиста велики проблем у Србији – истакао је доктор.

IMG_20230119_123354

 

Директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ ученицима је поручила да све додатне информације о имунизацији могу добити у овој установи.

– Едукацију ћемо наставити у школама јер је она јако важна, да се родитељи и деца упознају са појмом карцинома грлића материце – најавила је др Јасмина Станковић.

Након предавања ученици су активно учествовали у дискусији, искористивши прилику да поставе додатна питања у вези са превенцијом вируса.