Medicinska škola

„Dr Andra Jovanović”

Šabac

Kozmetički tehničar

 Kozmetički tehničar je najmlađi obrazovni profil koji se školuje u medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu od 2003. godine.

Poziv kozmetičkog tehničara je složen, a problematika raznovrsna, i to od one koja se isključivo odnosi na estetski izgled do problema koji zahtevaju saradnju sa kozmetolozima, dermatolozima, hirurzima za estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju, nutricionistima. Od nedavno ovaj obrazovni profil pripada zdravstvenoj struci, kozmetičari imaju isti status kao i drugi medicinski radnici, što ima veliki značaj i uticaj u svetu kozmeto-terapije.

Koža kao najveći čovekov organ i granica između unutrašnjosti organizma i spoljašnje sredine, predmet je interesovanja niza stručnjaka. Negu zdrave kože i njenih adneksa-dlake i nokta, kao i borbu protiv uticaja koji remete fiziološke procese u koži sprovode kozmetički tehničari. 

Učenici stiču znanja i stručne kompetencije za izvođenje praktičnih kozmeto-terapijskih procedura lica i tela, kojima se obezbeđuje zaštita funkcije kože, ublažavanje i otklanjanje nedostataka sa kože, estetska rehabilitacija i dekoracija kože i njenih adneksa, kao i znanja o pravilnom  načinu života, očuvanju i unapređenju zdravlja i primeni Spa i Wellness programa. Učenici se osposobljavaju za izvođenje higijenskih, bioloških, terapijskih i antiejdžing tretmana lica u okviru svojih kompetencija, masaže celog tela, anticelulit procedura, procedura oblikovanja tela i mršavljenja, aparaturnih i manuelnih tretmana lica i tela, manikir i pedikir procedura itd.

Učenici se školuju i za procedure medicinske nege kože, koja podrazumeva podršku dermatološkoj praksi, a sve radi unapređenja negovanja lične higijene, higijene ishrane, odevanja koje su uslov za očuvanje zdravog i estetski prihvatljivog izgleda tela.

Časovi vežbi stručnih predmeta obavljaju se u savremeno opremljenim kabinetima u školi, kao i u Opštoj bolnici (Dermatološka služba i Maksilofacijalna hirurgija) i kozmetičkim salonima.

U školi postoji i sekcija estetske nege, gde učenici pored sprovođenja zdravstveno-vaspitnog rada u cilju unapređenja zdravlja kože, ispoljavaju svoju kreativnost u dekorativnim procedurama realizacijom kako školskih tako i manifestacija u široj društvenoj zajednici.

Kozmetički tehničar je stručan zdravstveni kadar, koji svoj profesionalni rad obavlja u centrima za estetsku negu- kozmetološkim salonima, velnes i spa-centrima, dermatološkim službama, kozmetološkim savetovalištima, kao bjuti konsultanti ili  brend menadžeri, gde pored uže stručnog rada, daju preporuke za izbor preparata za negu kože na osnovu procene tipa i stanja kože klijenata i njihovih individualnih potreba. Po završetku školovanja mogućnost zaposlenja je široka kako kod nas tako i u inostranstvu jer je potreba za medicinskim kozmetičkim tehničarima sve zastupljenija zbog sve većeg broja kozmetičkih, velnes i spa-centara kako u gradskim tako i u banjskim, primorskim i planinskim turističkim centrima. Poslednjih godina je primetna i sve veća zainteresovanost prekookeanskih kruzera za zapošljavanje kozmetičkih tehničara za razne oblasti nege lica i tela i mogućnost ovog medicinskog kadra za rad na brodu uz odličnu zaradu i mogućnosti za stalnim napredovanjem.

Po sticanju diplome moguć je nastavak školovanja na visokim zdravstvenim školama i fakultetima kao i kontinuirano usavršavanje u struci u svim oblastima kozmetoterapije lica i tela. Diplomirani kozmetički tehničari imaju mogućnost i da se opredele za privatnu praksu, odnosno da otvaraju svoje kozmetološke i velnes centre.