Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Козметички техничар

 Козметички техничар је најмлађи образовни профил који се школује у медицинској школи „Др Андра Јовановић“ у Шапцу од 2003. године.

Позив козметичког техничара је сложен, а проблематика разноврсна, и то од оне која се искључиво односи на естетски изглед до проблема који захтевају сарадњу са козметолозима, дерматолозима, хирурзима за естетску и реконструктивну хирургију, нутриционистима. Од недавно овај образовни профил припада здравственој струци, козметичари имају исти статус као и други медицински радници, што има велики значај и утицај у свету козмето-терапије.

Кожа као највећи човеков орган и граница између унутрашњости организма и спољашње средине, предмет је интересовања низа стручњака. Негу здраве коже и њених аднекса-длаке и нокта, као и борбу против утицаја који ремете физиолошке процесе у кожи спроводе козметички техничари. 

Ученици стичу знања и стручне компетенције за извођење практичних козмето-терапијских процедура лица и тела, којима се обезбеђује заштита функције коже, ублажавање и отклањање недостатака са коже, естетска рехабилитација и декорација коже и њених аднекса, као и знања о правилном  начину живота, очувању и унапређењу здравља и примени Spa i Wellness програма. Ученици се оспособљавају за извођење хигијенских, биолошких, терапијских и антиејџинг третмана лица у оквиру својих компетенција, масаже целог тела, антицелулит процедура, процедура обликовања тела и мршављења, апаратурних и мануелних третмана лица и тела, маникир и педикир процедура итд.

Ученици се школују и за процедуре медицинске неге коже, која подразумева подршку дерматолошкој пракси, а све ради унапређења неговања личне хигијене, хигијене исхране, одевања које су услов за очување здравог и естетски прихватљивог изгледа тела.

Часови вежби стручних предмета обављају се у савремено опремљеним кабинетима у школи, као и у Општој болници (Дерматолошка служба и Максилофацијална хирургија) и козметичким салонима.

У школи постоји и секција естетске неге, где ученици поред спровођења здравствено-васпитног рада у циљу унапређења здравља коже, испољавају своју креативност у декоративним процедурама реализацијом како школских тако и манифестација у широј друштвеној заједници.

Козметички техничар је стручан здравствени кадар, који свој професионални рад обавља у центрима за естетску негу- козметолошким салонима, велнес и спа-центрима, дерматолошким службама, козметолошким саветовалиштима, као бјути консултанти или  бренд менаџери, где поред уже стручног рада, дају препоруке за избор препарата за негу коже на основу процене типа и стања коже клијената и њихових индивидуалних потреба. По завршетку школовања могућност запослења је широка како код нас тако и у иностранству јер је потреба за медицинским козметичким техничарима све заступљенија због све већег броја козметичких, велнес и спа-центара како у градским тако и у бањским, приморским и планинским туристичким центрима. Последњих година је приметна и све већа заинтересованост прекоокеанских крузера за запошљавање козметичких техничара за разне области неге лица и тела и могућност овог медицинског кадра за рад на броду уз одличну зараду и могућности за сталним напредовањем.

По стицању дипломе могућ је наставак школовања на високим здравственим школама и факултетима као и континуирано усавршавање у струци у свим областима козметотерапије лица и тела. Дипломирани козметички техничари имају могућност и да се определе за приватну праксу, односно да отварају своје козметолошке и велнес центре.