Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

У хуманитарном духу и свечаној атмосфери Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ Дан школе и 77. годишњицу постојања обележила је у уторак, 12. децембра 2023. године.  

Традиционална хуманитарна акција „Помоћ Народној кухињи“ коју Медицинска школа годинама уназад спроводи са Фондацијом „Хумано срце Шапца“ на рођендан школе, ове године била је изузетно успешна. Ученички парламент и одељењске заједнице, уз координацију Тима за хуманитарне активности, у кратком року сакупили су око 650 килограма основних животних намирница за кориснике услуга ове установе.

210A2334

 

У добротворне сврхе отићи ће и средства сакупљена од продаје крема и других фармацеутских производа за негу лица и тела, које на секцијама Фармацеутикус кремус и Апотекар – чувар народног здравља праве ученици фармацеутског смера.

210A2298

 

За госте, пензионере, колектив и ученике школе у свечаној сали уприличен је културни програм. Приредба „Стазама добротвора“ коју су припремиле професорске српског језика и књижевности Наташа Беговић и Марија Бечелић, а извели ученици првог и другог разреда, објединила је два хумана животна дела и два јубилеја – 190 година од рођења великог српског песника и лекара Јована Јовановића Змаја и 70 година од смрти др Андре Јовановића, који је зграду Медицинске школе пред Други светски рат сазидао и поклонио граду.

– Поносни смо што све ове године покушавамо да одржимо њен сјај и леп изглед, да је модернизујемо и да у њој по најновијим стандардима школујемо будуће здравствене раднике – рекла је директорка школе Биљана Ђукнић.

210A2419

 

Прослави су присуствовали и потомци Андре Јовановића, јер, према директоркиним речима, овај дан је прилика да се сви заједно подсетимо колико је испред свог времена био добротвор Медицинске школе.

– Ми смо управо кренули стазама тих добротвора и трудимо се да наше ученике образујемо, васпитавамо и усмеравамо да је хуманост оно чему треба да теже. У прилог томе говори и данашња акција којом смо рекордну количину хране сакупили за кориснике Народне кухиње и показали да успевамо да код наших ученика развијемо праве вредности.

210A2463

 

Након што је госте упознала са неким од најзначајнијих пројеката реализованих у последњих годину дана – Мејкерс лабораторија, нови намештај и опрема за кабинет хемије, као и израда програма за неформално образовање одраслих, директорка је изразила захвалност школским тимовима и педагошко-психолошкој служби јер су ученицима током читаве године пружали подршку и организовали велики број едукативних трибина и садржаја по којима је школа препознатљива.

Послужење и дружење колектива и гостију уприличено је у наставничкој канцеларији.