Skip to content

Medicinska škola

„Dr Andra Jovanović”

Šabac

Na 21. Republičkom takmičenju medicinskih škola u prvoj pomoći i realističkom prikazu povreda, oboljenja i stanja, održanom 6. i 7. maja 2022. godine u Srednjoj medicinskoj školi „Stevica Jovanović“ u Pančevu, ekipe Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ osvojile su prvo mesto iz oblasti realistički prikaz i drugo mesto iz oblasti prva pomoć.

Odličnim rezultatom na takmičenju koje se, prema Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, organizuje za sve medicinske škole iz Srbije, i koje zbog pandemije koronavirusa nije realizovano u prethodne dve godine – naši učenici pokazali su da bez dobro pripremljene povrede i oboljenja, nije moguće ni kvalitetno zbrinjavanje.

Najvišim ocenama iz oblasti realistički prikaz povreda, oboljenja i stanja vrednovane su veštine i znanje koje su pokazali Marina Nedeljković III4, Mario Nešković III4 i Danica Živanović III4.

Učenici Natalija Erić III3, Jana Ličanin III3, Katarina Katavić III3, Jana Mićić III3, Đurđa Jacanović III3 i Jana Nišević II4, na testu znanja iz oblasti prve pomoći osvojili su maksimalan broj poena. U praktičnom delu takmičenja – zbrinjavanje nepoznatih povreda, oboljenja i stanja u zadatim situacijama, koje imitiraju stvarne zadesne situacije, takođe su pokazali izuzetne sposobnosti.  

Pripremu učenika za realizaciju realističkog prikaza izvele su nastavnice Slađana Bkić i Jelena Marinković, a prve pomoći Marija Aleksić, Jelena Gvozdenović i Jasmina Petrović.

Ponosni smo na uspeh učenika i nastavnika jer misija naše škole je vrhunsko poznavanje struke i osposobljavanje učenika da teorijska znanja primene u situacijama na terenu. Da smo u tome uspeli, pokazuje rezultat koji su ostvarili.