Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ поносни је носилац Светосавске награде за 2023. годину, најпрестижнијег признања које Министарство просвете додељује за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања у Републици Србији.

2

 

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић уручила је Светосавску плакету директорки школе Биљани Ђукнић на церемонији у згради Владе Републике Србије. Директорка је присуствовала и културно-уметничком програму традиционалне Светосавске академије која је, у присуству државних званичника, одржана  у МТС Дворани. Овом приликом представници институција и појединци – укупно 32 добитника награде, представљени су јавности, а међу њима и препознатљива слика Медицинске школе у Шапцу и њени успеси.

7

 

Приликом избора овогодишњих лауреата Министарство просвете вредновало је постигнуте резултате усмерене на општу добробит и унапређење образовно-васпитне праксе. Оно што је Медицинску школу сврстало у ред посебних јесте њена традиција, дуга 77 година, чиме спада у три најстарије медицинске школе у земљи. 

У просветном систему она је препозната као модерна средња стручна школа, верификована за 12 образовних профила у којој се тренутно реализује образовно-васпитна делатност у 8 смерова за 830 ученика.

14

 

Цењено је оно што је, захваљујући реализацији бројних пројеката, урађено у последњих седам година – велика трансформација школског објекта и набавка модерне опреме за кабинете и лабораторије по стандардима струке, што нас је водило ка стицању статуса регионалног тренинг-центра у области здравства и социјалне заштите.

15

 

Важан адут за добијање награде била је и изузетна вишедеценијска сарадња са здравственим установама и другим социјалним партнерима, који су нас, за потребе конкурса за добијање награде, подржали свесрдним препорукама.

Овом приликом вредновани су успеси који наши ученици постижу на републичким такмичењима из стручних и општеобразовних предмета, спортски одличја по којима Медицинска спада у најтрофејније средње школе у земљи и сви резултати  рада чак 27 школских секција, од којих се посебно истакла новинарска и њен часопис „Medicus“, са јубиларних 20 година постојања и неколико републичких признања, а који је у јануару проглашен за најбољи средњошколски часопис у Србији.

16

 

У образложењу Министарства просвете, за добијање овог вредног признања препоручиле су нас и традиционалне хуманитарне акције којима негујемо позитивно вредности код ученика, као и актуелни пројекти – међународни пројекат „Унапређивање квалитета стручног образовања кроз јачање организатора практичне наставе”, „Програм модернизације школа“, пројекат „Без баријере до образовања”.