Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Светски дан борбе против АИДС-а обележен је вршњачком едукацијом „Дискриминација оболелих од АИДС-а“ за наставнике и ученике првог разреда у петак, 1. децембра 2023. Поред свог основног циља, догађај је посвећен и борби против сваке врсте насиља и дискриминације у образовним установама и прихватању различитости свих учесника у животу и раду  школе.

Од 2006. године ову трибину у Медицинској школи спроводи школски психолог-педагог и координатор Медијаторског тима Биљана Ерцеговчевић, уз асистенцију вршњачких едукатора. Ученицама четврте године Мини Ивановић и Милици Вујић IV2, које имају двогодишње искуство у презентовању ове теме, придружиле су се и ученице млађих разреда – Теодора Марковић III3, Теодора Канкараш и Милица Маринковић II5.

20231201_114607

 

На предавању се говорило о глобалном значају едукације популације, са акцентом на младима, хронологији развоја сазнања о ХИВ-у и начинима борбе са њим, разлици између ХИВ-а и АИДС-а, манифестацијама болести, начинима њеног преношења, мерама превенције заражавања и начинима заштите.

Садржај је присутнима презентован кроз предавање, дијалог, филм и видео-записе. Заинтересованост и активна укљученост ученика показатељ је значаја и пријемчивости ове врсте интеракције са младима.