Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Поводом обележавања Светског дана церебралне парализе, Медицинску школу „Др Андра Јовановић“ посетили су министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања проф. др Дарија Кисић, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, градоначелник Шапца др Александар Пајић и представници Градске управе за друштвена и социјална питања.

IMG-95df4036ba7d89fa542ec5a95680da11-V

 

Овај датум искористили су да се састану са члановима Друштва за церебралну и дечију парализу града Шапца и Удружења параплегичара Мачванског округа, као и да се увере у резултате пројекта уградње лифта у школску зграду под називом Без баријере до образовања. Пројектом који су Медицинска школа и Удружење параплегичара реализовали захваљујући финансијској подршци Министарства и Града Шапца, особама са инвалидитетом омогућено је несметано коришћење бесплатних физикалних терапија, масаже и козметичарских услуга, у оквиру практичне наставе ученика.

IMG-69aaacd36d100b27233ab9e8a29d14a9-V

 

Министарка Кисић изјавила је да јој је веома драго што је омогућено да особе са инвалидитетом сада могу саме да дођу у Медицинску школу у Шапцу и користе њене услуге.

– Управо је Град Шабац прави пример да када се удружимо, можемо све. Подржали смо изградњу лифта у овој школи, и на тај начин је она постала приступачна за особе са инвалидитетом, како ради њиховог несметаног образовања, тако и да они могу да приступе свим садржајима које ова школа нуди – наводи министарка.

IMG-49ca1e6f6839a18dc883d35fecd6738a-V

 

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је поносан на овај велики пројекат, те да је ово доказ да се заједничким радом Министарства, града, школе и удружења, постижу врхунски резултати.

– Радујем се што смо омогућили свим члановима Удружења неометано кретање, без баријера, као и да стигну до ученика Медицинске школе, који ће им, кроз практичан наставни рад, пружити бесплaтне услуге. Поред тога, скренули смо пажњу и, сигуран сам, утицали на све, од професора до ученика, да додатно развију емпатију према особама са инвалидитетом. Посебно ми је драго што је пројекат реализован у Медицинској школи, јер ће његове резултате и искуства сигурно усвојити ученици ове школе као будући здравствени радници – рекао је градоначелник.

IMG-cee14366fe2ed8216e683ba40721ba17-V

 

Примера сарадње Медицинске школе и Удружења је много, а од сада, заједничким залагањем свих учесника пројекта, још већу корист имаће и корисници и пружаоци поменутих услуга.

– Ученици и наставници већ 12 година сарађују са Удружењем параплегичара Мачванског округа. Од реализације пројекта са Министарством и Градском управом имамо могућност да чланове удружења угостимо и у нашим добро опремљеним кабинетима и да наше козметичарске и услуге масаже и физикалне терапије члановима овог удружења бесплатно пружимо у лепом амбијенту, што је бенефит, како за ученике, тако и за чланове Удружења – навела је директорка Медицинске школе Биљана Ђукнић.

IMG-bae4725c5d79d1dfd833e72dede3f920-V

 

Након званичног пријема и обиласка кабинета у којима се обавља практична настава ученика, у свечаној сали школе организован је сусрет са члановима Друштва за церебралну и дечију парализу града Шапца. Они су ову прилику искористили да представницима ресорног министарства и Управе града директно укажу на своје проблеме и потребе, што је и био повод данашњег догађаја.

У разговору са министарком и градоначелником учествовали су и чланови Ученичког парламента Медицинске школе, који различитим хуманитарним активностима сваке школске године, на свој начин, пружају подршку особама са инвалидитетом.