Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Активности

Европски дан борбе против трговине људима

18. октобар 2023. године

 

У одељењима I7 и I5, на часу грађанског васпитања, одржана је радионица „Трговина људима“. Иста радионица је као час додатне наставе реализована у одељењу I2. Ученици су упознати са термином трговина људима, узроцима трговине, елементима трговине,  начинима врбовања, ко су трговци људима, о безбедности на интернету, ко све може бити жртва трговине, на који начин се експлоатишу жртве, о модерном ропству, превенцији трговине људима. 

 https://www.mpravde.gov.rs/tekst/17551/sta-je-trgovina-ljudima.php – линк Министарство правде

 

                                                                                                                                           Реализатор активности Мирјана Сремчевић, педагошки саветник

 

 

                                                                                                     Поклон-књиге школској библиотеци

Као последња етапа и успешан завршетак сарадње ученика и наставника историје Медицинске и Економске школе у заједничком Толи пројекту, који за циљ има учење о животу Јевреја пре и за време Другог светског рата, као и едукацију ученика о људским правима и социјалној правди, кроз призму холокауста, јесте набавка књига са поменутим темама за библиотеке обе школе.

IMG_20230613_101421

Наставници историје Мирјана Сремчевић и Дарко Костић пажљиво су направили одабир литературе која кроз социолошки, историографски и романескни приступ полемише о догађајима који су на изразито негативан начин обележили 20. век. Враћајући се филантропији, супротстављајући добро и зло кроз познате и мање познате животне приче личности које су својим делима успеле да пруже пример човекољубља и издржљивости у најгорим временима, ови наслови идеално су штиво за љубитеље историјских, породичних драма, биографија, филозофске мисли. Неки од њих, попут Шиндлерове листе, Пијанисте и Дечака у пругастој пиџами су осведочени филмски хитови и део опште културе.

                             Дан сећања на жртве Холокауста  и геноцида у Другом светском рату – 22. април 2023. године

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату државни је празник који се у Србији обележава сваког 22. априла, а посвећен је сећању на Србе, Роме и Јевреје страдале у масовним злочинима током овог рата у окупираној Југославији.

IMG20230421123559_01

Дан сећања на жртве фашизма, Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ и Економска школа „Стана Миловановић“ обележиле су заједничким активностима. Најпре су професори историје две школе окупљеним ученицима на централном градском тргу – Тргу шабачких жртава, који је назив добио управо по страдањима Шапчана од фашизма, одржали предавање о Крвавом маршу и Кладовском транспору.

IMG20230421125444_01

Одатле су са ученицима прошетали до старог житног млина у Улици Јанка Веселиновића, где је од јесени 1940. до пролећа 1941. године било смештено око 500 Јевреја из Кладовског транспорта. У наставку, ученици и професори обишли су јеврејско гробље, недалеко од млина, а читаву активност завршили су у шабачкој синагоги, која данас представља Музеј шабачких Јевреја. Овде су ученици имали прилику да чују предавање Бранислава Станковића, историчара Народног музеја „Шабац“ о животу у граду и геноциду почињеном над Јеврејима.

IMG20230421134701_01

У обележавању датума од изузетног значаја за националну историју, учествовало је око 40 ученика обе школе. Предавања и активности спровели су професори историје Дарко Костић, Бранкица Поповић и Мирјана Сремчевић.

                                                                                                                                                                                             професор историје Мирјана Сремчевић

                                                                                                       ТОЛИ пројекат

      Почетком фебруара 2023. године реализована је друга активност ТОЛИ пројекта, одобреног од стране Института Олга Ленгиел у Њујорку. Пројекат подразумева сарадњу две школе у едукацији ученика о „Кладовском транспорту“. У пројекат су укључени професор историје Мирјана Сремчевић са ученицима Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ и професор историје Дарко Костић са ученицима Економске школе „Стана Миловановић“.

IMG20230203122159_01

            У оквиру поменуте активности ученици две шабачке школе и ученици Основне школе „Добросав Радосављевић-Народ“ из Мачванске Митровице са наставником историје Миљаном Гарчевићем и директором невладине организације Caritas Шабац, Мирољубом Николићем, посетили су и положили венце на Спомен–обележје Засавица. Овом приликом наставник Миљан Гарчевић одржао је предавање о страдању преко хиљаду људи које су Немци на том месту, половином октобра 1941. године стрељали. Управо ту, на обали реке Саве, на њиви Лазара Љубичића убијено је 1057 Јевреја и више од 90 Рома и мештана Мачве. Посмртни остаци Јевреја су после рата ексхумирани и сахрањени на Јеврејском гробљу у Београду.

IMG20230203122611_01

            Други део едукације односи се на третман нацистичке Немачке према особама са менталним сметњама и одређеном врстом хендикепа, које су елиминисане из тадашњег њиховог друштва јер су квариле слику о аријевској супериорној раси. Као пример другачије стварности и актуелне социјалне подршке, посетили смо „Авлију одрживог развоја“ у Богатићу, где постоји дневни боравак за особе са менталним сметњама. Такође, овде се стварају услови се запошљавање особа са инвалидитетом, менталним и интелектуалним потешкоћама. Ученици су обишли дневни боравак, пластеник и на практичан начин се упознали са појмом социјалног предузетништва.

IMG20230203142908

Институт Олга Ленгиел основан је са циљем да едукује наставнике у Сједињеним Америчким Државама, Европи и другим деловима света о људским правима и социјалној правди, кроз сочиво холокауста и других геноцида, тако да се овакви злочини више никада не понове.

                                                                                                                                                                       професор историје Мирјана Сремчевић

                                                                         ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ – АКЦИЈЕ У КОРИСТ ПРАВА

Ученици III разреда који похађају наставу грађанског васпитања, реализовали су неколико вршњачких едукација. 

Ученице Анђела Вуковић III1 и Ивана Ивановић III1 одржале су пред одељењем I5 предавање Коришћење лекова

Ученице Јана Личанин III3  и Јана Мићић III3 одражале су у одељењу I2 предавање на тему Превецнија рака грлића материце. 

Ученици Филип Лукић III5 и Петар Дамњановић III5 одржали су предавање Превенција алкохолизма у одељењу I3. У истом одељењу ученици Марина Галић и Никола Виторовић одржали су предавање Превенција пушења.

                                                                                                                                                                              Мирјана Сремчевић, педагошки саветник

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРАВИЛНИКА О ПРОТОКОЛУ ПОСТУПАЊА У УСТАНОВИ У ОДГОВОРУ НА НАСИЉЕ, ЗЛОСТАВЉАЊЕ И                                                                                      ЗАНЕМАРИВАЊЕ – ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ

У складу са Конвенцијом о праву детета, Законом о основама система образовања и васпитања, Националним планом акције за децу и Општим протоколом за заштиту деце од злостављања и занемаривања, у току првог полугодишта, у склопу превентивних активности, одржано је 6 радионица у одељењима првог разреда, Презентације Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање.

                                                                                             

Правилником о протоколу прописују се садржаји и начини спровођења превентивних и интервентних активности, услови и начини за процену ризика, начини заштите као и праћење ефеката предузетих мера и активности. Циљ: ефикаснија заштита деце – јасна процедура и дефинисање улога свих актера процеса.

Са ученицима су обновљене врсте насиља ( са нагласком на вршњачко и електронско насиље), упућени су у нивое насиља, разговарало се о правима, обавезама и одговорностима ученика, запослених и родитеља по питању превенције насиља, o начину поступања у школи ако се сумља на насиље и у случајевима насиља.                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                           Мирјана Сремчевић, педагошки саветник

Pravilnik o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje….

 

IMG20211014131733(1)

 

                                                            МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ

У периоду од октобра 2021.г. до марта 2022. године, одржано је 16 радионица на тему Медијске писмености.  У месецу октобру 2021, 306 ученика наше школе је учествовало у анкети Утицај медија на младе – анкетирани ученици из средњих шкала Србије, БиХ, Хрватске, Словеније, Македоније и Црне Горе.

                                                                                 

Циљ радионица је: упознавање ученика са традиционалним и новим медијима, оспособљавање ученика да уоче разлике између нових и традиционалних медија, уочавање значаја медија и њиховог утицаја на омладину, упознавање са појмом медијска писменост, упознавање ученика са медијским злоупотребама, препознавање механизама манипулације на конкретном примеру.

Медијска писменост је способност разумевања, критичког и аналитичког усвајања медијских садржаја, као и знање и вештина креирања медијских порука у складу са професионалним и етичким стандардима новинарства.

                                                                                               

                                                                                                                                            Реализатори активности:

                                                                                                                                            Невена Станковић, школски психолог

                                                                                                                                            Мирјана Сремчевић, педагошки саветник

Meдијска писменост – Публикација

Професорка Даница Рашић и ученици друге године фармацеутског смера Медицинске школе били су креативни на часовима хемије и успут се забавили.