Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Поводом обележавања Међународног дана ретких болести у Медицинској школи „Др Андра Јовановић” одржана је едукативна трибина ради подизања свести о положају и потребама ових пацијената, са акцентом на ретком неуролошком обољењу – амиотрофичној латералној склерози (АЛС). Трибину, којој су присуствовали представници Завода за јавно здравље „Шабац“, ученици и наставници, организовао је школски Тим за здравствено васпитање.

IMG_20230301_134436

 

Трибину је отворила координаторка Тима др Верица Матовић уводном презентацијом на тему ретких и тешких болести. Овом приликом она је истакла учешће ученика и наставника Медицинске школе у манифестацији која се сваког последњег дана фебруара обележава на градском тргу, а која је ове године носила слоган „Ретки су снажни, ретки су важни“.  

IMG_20230301_175003

 

Едукативно предавање о узроцима, клиничкој слици и терапији болести АЛС, као и важности заједничког тимског деловања стручњака и породице у олакшавању последица овог ретког обољења централног нервног система, одржала је специјалиста неурологије шабачке Опште болнице др Љубина Ћирић,  сарадник у настави Медицинске школе на овом предмету.

У наставку трибине емитован је филм „Невидљиви хероји Србије“ који говори о личним искуствима пацијената у борби са овим болешћу у нашој земљи.

IMG_20230301_142421

 

На крају, своје виђење овог обољења у оквиру вршњачке едукације представила је Александра Томић, ученица одељења I4, која је и била иницијатор овог догађаја, са жељом да скрене пажњу својим другарима, будућим здравственим радницима, на значај препознавања раних симптома и постављања дијагнозе ретких болести.