Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Ученици Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ са републичких такмичења донели су одличја за новинарско умеће, изузетна постигнућа у рукомету, математици, реалистичком приказу повреда стања и обољења. Тим поводом у свечаној сали школе, у четвртак, 30. маја 2024. године за освајаче државних признања и њихове наставнике уприличена је свечана промоција резултата.

Републичке награде дошле су из потпуно различитих области, које у једно спаја труд, рад и љубав према школи. Језичко и новинарско, знање из математике, спретност струке и врхунски спорт показатељ су да се у овој школи негују све вредности важне за даљи развој ученика.

IMG_20240530_131500_1

 

Школски часопис Медикус ове године проглашен је за најбољи средњошколски часопис у Србији од стране Друштва за српски језик и књижевност, а управо је из штампе изашао 18. број.

– Медикус ће сигурно остати архивска грађа за нека наредна времена. У великој конкуренцији гимназија, он се издвојио квалитетом и дизајном. Није лако доћи до бренда школе који траје толико година, и који је до сада освојио већ пет републичких награда. Све похвале за редакцију, све похвале за професорку – рекла је директорка Биљана Ђукнић.

Редакцију Медикуса чине Наталија Лазаревић IV1, Емилија Лазић IV1, Теодора Максимовић IV1, Милица Галијаш IV1,  Нађа Давидковски IV1, Ања Цревар IV1, Никола Ивановић IV1, Марина Панић IV5, Михаило Панић IV5, Јана Нишевић IV4, Вељко Аћимовић IV4, Андријана Топаловић IV4, Невена Гајић IV4, Милица Гајић IV4, Лука Марковић IV3, Михило Атић IV3, Александра Стефановић IV3, Јана Дабић III1, Ивана Вујиновић III1, Урош Поповић III4, Анастасија Мандић III4, Николина Туфегџић III4. Главна и одговорна уредница је магистар српског језика и књижевности Татјана Јовановић.

IMG_20240530_131658

 

Резултат Републичког такмичења из математике су чак две медаље.

– Освојити награду из математике није лако. Ученици имају лични мотив јер имају олакшице при упису на факултете, али то не умањује значај јер је конкуренција велика. Поново смо се вратили на победничко постоље када је математика у питању и надам се да ће се и наредних школских година ова пракса наставити – поручила је директорка.

Ученица Анђела Кузмановић II1 освојила је друго место и тиме потврдила награду са прошлогодишњег такмичења. Ментор јој је био наставник Бранислав Селаков. Ученица Софија Глигорић IV1 заузела је треће место и тако обезбедила директан упис на Фармацеутски факултет. За такмичење ју је припремала наставница Јелена Павловић.

IMG_20240530_131857

 

Србија има  39 државних и 16 приватних средњих медицинских школа, и стога је компетитивност на такмичењима стручних предмета велика. Ове године екипа Медицинске је освојила треће место из реалистичког приказа повреда, стања и обољења.

– Ово такмичење је увек обојено емоцијама и жељом да се кући понесе пехар јер је то једна врста потврде квалитета струке у школама које долазе из области здравства и социјалне заштите. Тако да посебно захваљујем екипи реалистичког приказа – они су нас навикли да се сваке године врате са једном републичком наградом, и наметнули су се знањем, квалитетом и радом као фаворити за освајање медаље. Изузетно сам поносна што сте овако лепо представили нашу школу.

Ученици Кристина Винчић II6, Огњен Стаменић III3 и Нина Митровић IV4 чине ову екипу, а на такмичење су их водиле наставнице здравствене неге Јелена Маринковић и Јелена Малешевић

IMG_20240530_221930

 

Женска рукометна репрезентација школе поново је шампион државе, другу годину заредом.

– Срећа, задовољство и понос су били велики када смо се у недељу, по повратку из Новог Сада са Олимпијских спортских игара срели и честитали. Од 2017. године смо најтрофејнија средња стручна школа у спорту – истакла је директорка.

Првакиње Србије су капитен Тамара Мандић IV5, Тијана Илић I3, Емилија Лукић I7, Милица Божић I7, Јана Бкић II6, Јана Јелић II6, Јована Јовановић III7, Тамара Јовић III7, Јована Катић IV1, Александра Даниловић IV2, Јана Нишевић IV4, Невена Радић IV6. Tренер екипе је наставник физичког васпитања Митар Павловић.

IMG_20240530_125330

 

Наставници су говорили о изазовима овако великих такмичењима и постигнућима својих ученика, а сви су се сложили у једном – да их поред знања и спретности, краси изузетна култура понашања, по којој су, такође, међу првима.