Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Медицинска школа „Др Андра Јовановић“, у сарадњи са Заводом за јавно здравље, обележила је Светски дан борбе против меланома у среду, 15. маја 2024. године, дермоскопским прегледима и едукацијом о важности самопрегледа и правилне заштите коже у превенцији ове болести.

IMG-824f3beb56612224ee07830f662c53ec-V

 

Медицинска школа још једном дала је свој допринос у подизању свести о растућој појави малигних меланома, од којих, према подацима Светске здравствене организације, сваке године широм света оболи између два и три милиона људи.

– Циљ нам је да скренемо пажњу на све промене на кожи које треба контролисати од најранијих година, а посебно на угроженост младих људи од свих штетних фактора који доприносе обољевању – рекла је др Снежана Лазић, специјалиста дерматовенеролог Опште болнице „Др Лаза Лазаревић“ и сарадник у настави Медицинске школе.

IMG_20240515_122834

 

Тим за здравствено васпитање и ученици образовног профила козметички техничар традиционално учествују у обележавању овог датума. Они током школовања стичу знање како да саветују своје окружење о заштити, нези коже и важности самопрегледа, а истовремено умеју да препознају одређену промену приликом рада козмето-естетских третмана.

– Јако је важно за ученике да су и они едукатори осталог грађанства. Да кроз четири године стекну довољно знања и искуства да могу у својој улици, у друштву и познаницима да дају информацију, скрену пажњу на промену коју уоче код свог блиског и дају препоруку тој особи да се јави лекару – истакла је докторка приликом вршења прегледа.  

IMG_20240515_121045

 

Презентацијом о адекватној заштити од УВ зрачења, приказивањем препарата за заштиту и негу коже и поделом информативног материјала, ученици су спровели едукацију својих вршњака, запослених и осталих присутних.