Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Медицинска школа „Др Андра Јовановић” обележила је Међународни дан матерњег језика тематском изложбом под називом „Књигоплов матерњег језика” и поделом пригодних поклона ученицима и наставницима који највише читају.  

IMG-619487d7c7d4489484a5c5cf3ffc6477-V

Директорка Биљана Ђукнић отворила је изложбу речима о значају неговања матерњег језика, и о начинима на који се то чини у школи.

– Језик је симбол једног народа и управо да бисмо се даље развијали и напредовали, неговали своју традицију и културу, морамо о језику мислити сваки дан и сигурна сам да у свом раду професорке језика, али и професори других предмета наше школе, то и чине. Ово је почетак обележавања овог важног датума у нашој школи. Прошле године смо то учинили електронским путем, јер су тако околности захтевале, а сигурна сам да ћемо у тој намери бити још успешнији и креативнији – рекла је директорка и у прилог томе додала да је библиотека Медицинске школе опремљена са преко 15.000 књига, што је за једну стручну школу похвално, а на ученицима и запосленима је да негују културу читања.

IMG-515c3120c4b4ccb7f55fb8c9ad3340a4-V

Ауторке поставке у холу задужбинске зграде школе, професорке Наташа Беговић и Ана Марић, желеле су да присутне подсете на развој српског језика у својим зачецима, креативним паноима на којима су представљене најраније књижевне драгоцености глагољског и ћирилског писма.

– Издвојиле смо најзначајније споменике јужнословенске писмености, а споменик који бих посебно истакла јесте Мирослављево јеванђеље јер је управо оно 2005. године уврштено у регистар непокретности 120 највреднијих културних добара света – рекла је професорка Наташа Беговић.

IMG-887460ce87d12ab6d6eea426528d38fb-V

Да идентитет појединца почива на знању свог матерњег језика с правом истичу они који су томе научили генерације деце.

– Волим да ученици чују да колико год познавали енглески језик, не можемо га говорити добро уколико не знамо свој матерњи. А са друге стране, колико год дуго да живимо ван матице никада нећемо престати да размишљамо на матерњем језику, или још тананија једна ствар – никада човек не може да престане да сања на матерњем језику – подсетила је Тања Јовановић, професорка српског и шефица Стручног већа језика Медицинске школе.

IMG_20220221_212646-1024x769

Инспирисани овим датумом, чланови библиотечке секције, израдили су букмаркере са цитатима омиљених домаћих писаца на тему језика: Волите српски језик сваког дана помало. Српски језик нема никога другог осим нас – рекао је један од највећих – Душко Радовић.