Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Медицинска школа била је домаћин регионалног састанка и радионице на тему развоја социјалних партнерстава, намењених представницима школа, послодаваца, локалних самоуправа и филијала Националне службе за запошљавање, које су организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја у оквиру Пројекта ЕУ ,,Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији”, у сарадњи са Агенцијом за квалификације.

IMG_20210608_093350

Представљању Националног оквира квалификације и поступка признавања претходног учења присуствовали су градоначелник Шапца др Александар Пајић, помоћник министра просвете за средње и образовање одраслих Милош Благојевић, директор Агенције за квалификације проф. др Часлав Митровић, вођа тима Пројекта у Србији Елидо Бандељ, експерт Пројекта за развој социјалних партнерстава Барбара Крајнц.

 Директорка Биљана Ђукнић изразила је задовољство што је управо Медицинска школа домаћин скупа и наду да ће закључци ове радионице допринети даљем развоју пројекта.

19830942341994949101-001

 

Градоначелник Шапца др Александар Пајић сматра да је значајно што је пројекат који повезује појединце и привреду почео управо овде.

,,Медицинска школа ,,Др Андра Јовановић” као једна од најреферентнијих установа у образовном смислу у Републици Србији, данас је домаћин регионалног састанка на тему ,,Развој интегрисаног системa националних квалификација у Републици Србији” и признавања претходног учења. Ово је прва радионица и велико је задовољство што је у читавој Републици кренуло баш из Шапца”, рекао је градоначелник.

Милош Благојевић, помоћник министра просвете говорио је о новини у систему – признавања претходног учења.

,,Ми смо данас овде на првој конференција од низа конференција, где смо решили да заједно са пројектом на неки начин разменимо мишљење и идеје са школама које треба то да спроводе, да се повежемо са привредом и да све ово што смо до сада на законском оквиру направили, сада спроведемо у дело. Желим да се захвалим и градоначелнику и Медицинској школи која је данас домаћин”, казао је Милош Благојевић.

psx_20210608_111420-1024x768

Поменути Пројекат један је од текућих пројеката којим Европска унија, подржава модернизацију система образовања и усклађивање са стандардима и праксама земаља ЕУ.

„Заједно са Министарством смо одабрали 22 школе за имплементацију пилот пројекта. Очекујемо да најпре направе поступак акредитације. За то морају знају да припремају програме, да знају да припремају алате за проверавање, свакако морају да знају да повежу стандард квалификација, који је основни национални стандард са тим што раде. Обучавали смо их већ. Школе су почеле да се акредитују. Са подручја грађевине, које је било одабрано, смо већ кренули да разговарамо са првим кандидатима за признавање. Надамо се да ће у првим школама тим кандидатима већ почетком јула моћи да се измере њихова знања, вештине и компетенције, како би могли да достигну квалификације”, рекао је Елидо Бандељ, вођа тима пројекта.