Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Медицинска школа „Др Андра Јовановић“, у сарадњи са Градском управом града Шапца и Клубом пријатељства Фуџими-Шабац, учествује у пројекту обележавања 40 година од братимљења ова два града и одржавања добрих дипломатских односа Србије и Јапана.

NCS_3255

 

Тим поводом у свечаној сали школе одржана је приредба са темом повезивања српске и јапанске културе, а у школском дворишту, пред стаблом најлепшег украсног дрвета ове далеке азијске земље, постављено је мермерно обележје, као знак сећања на прву посету Медицинској школи гостију из Јапана.

– Управо у вези са тим уприличили смо израду плоче и поставили је у дворишту код дрвета трешње, коју су просветни радници Јапана посадили када су 1985. године посетили Медицинску школу. Град Шабац очекује посету из Фуџимија током 2023. године и верујем да ће они и тада бити гости наше школе – рекла је директорка Биљана Ђукнић.

NCS_3220

 

Приредба симболичног назива „Још и данас замирише трешња“ изазвала је гласне аплаузе и искрене честитке публике. Богатом сценографијом, упечатљивом музиком, цитатима и дијалозима из  литерарних дела српске списатељице Исидоре Секулић и планетарно популарног јапанског писца Харукија Муракамија, ученици првог разреда, чланови драмске секције, под вођством професорке српског језика и књижевности Александре Павловић, присутнима су представили најзначајније културно-уметничке и глобализацијске везе Србије и Јапана.

– Цветање јапанске трешње, које траје само три дана, дочарали смо објективом професионалног фотографа и постерима на бини. Сигурна сам да ће много дуже трајати пријатељство две државе, лепа писана реч коју смо овде чули, таленат и умеће наших ученика, и то оних најмлађих, као и сарадња школе са установама које су данас ту – поручила је директорка.

NCS_3282

 

Поред наставника, ученика и родитеља, догађају су присуствовали представници Одељења друштвених делатности града Шапца и градских установа културе, као и сарадници школе из здравствених установа Општа болница „Др Лаза Лазаревић“ и  Дома здравља „Др Драга Љочић“. За њих је у наставку програма приређен пријем у просторијама школске библиотеке.