Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

У уторак, 10. октобра 2023, у свечаној сали Медицинске школе „Др Андра Јовановић”, у организацији школског Тима за здравствено васпитање, Завода за јавно здравље Шабац, Kаритаса Шабац и Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић”, одржана је трибина „Ментално здравље је универзално људско право”.

IMG_20231010_134557

 

Ученици завршне године имали су прилику да кроз разговор, презентације и кратке филмове са позитивном поруком, чују забрињавајуће статистике у вези са бројем ментално угрожених људи у Србији и свету, али и о начинима за превазилажење овог проблема.

– Одлучили смо да на Светски дан менталног здравља ову врло важну тему приближимо нашим ученицима четвртог разреда, јер сматрамо да је у данашње време врло битно да код њих развијемо свест о важности менталног здравља и да здравствено-васпитно делујемо у том правцу – рекла је директорка школе Биљана Ђукнић.

IMG_20231010_141129

 

Ово је тема којој се, с правом, све више пажње поклања широм света, а едукација и удруживање свих актера у побољшању психичког стања пацијената, од кључног су значаја.

– У последње време имамо повећан број пацијената због стресних реакција које изазивају анксиозност, депресивност, поремећаје вољних динамизама. На превенцији ових стања треба да радимо сви заједно. Сада кроз секције и тимове школе, а сутра као будући медицински стручњаци, трудите се, уколико се будете бавили соматском медицином, да се бавите и психичким стањем човека, можда чак и за једну црту више – поручила је ученицима прим. др Љиљана Станимировић, начелница Службе за психијатрију Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“.

IMG_20231010_140631

Прави пример да особе са менталним сметњама уз адекватну подршку могу да буду укључене у друштво и имају квалитетан живот јесте „Авлија одрживог развоја“, пројекат Каритаса Шабац, са свим својим активностима – дневни боравци, становање уз подршку, предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

– Мени је јако драго да поново са професорима и ученицима из школе причамо, не само данас, него током читаве године, колико је ментално здравље важно за све нас. Ми говоримо, не само са здравственог, тј. медицинског аспекта, него и са аспекта заштите људских права, социјалне интеграције особа са менталним сметњама, кроз услуге социјалне заштите, могућности за додатну едукацију, запошљавање, тако да као друштво сви заједно направимо мрежу, да будемо подршка особама са менталним сметњама – истакао је Мирољуб Николић, директор Каритаса Шабац.

IMG_20231010_142559

 

У складу са слоганом овогодишње кампање, која једнаку важност даје сваком појединцу, циљ ове трибине јесте да кроз добре примере и подсећања на раније студијске посете представника Медицинске школе иностраним институцијама које се баве опоравком ових пацијената, укаже на бољитак који је постигнут на глобалном плану, а тако и код нас, у третману особа са менталним сметњама.