Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Медикус

                                                                                                                      „MEDICUS“,

                                                                               лист ученика Медицинске школе „Др Андра Јовановић“

         У свет новинарства ученици Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ први пут упловили су 2003. године, после педесет седам година постојања Школе. Прилично несигурни, али радознали, са пуно ентузијазма и пред правим изазовом ушли су у воде „седме силе“. И… Све остало је већ постало историја развоја „Medicusa“, листа ученика Школе који је секција изнедрила, чији се нови број појављује сваке године у мају месецу, који је у 2019. години прославио излазак свог петнаестог – јубиларног броја и који је четири пута био носилац Републичке награде за најуспешније средњошколске листове и часописе. Наиме, лист је постао један од знакова препознавања и, без лажне скромности, бренд Медицинске школе „Др Андра Јовановић“. Главни и одговорни уредник „Medicusa“ и утемељитељ, како секције тако и листа, јесте мр Татјана Јовановић, професор српског језика и књижевности. Професионално и са љубављу уређује школски часопис од његовог оснивања упућујући на академске и животне путеве генерације остварених, креативних и функционално писмених ђака. 

        „Medicus“ се развијао, растао, мењао и прилагођавао интересовањима нових генерација, потребама школе, али и изазовима везаним за искрену жељу свих, од ученика, преко главног уредника до руководства Школе, да се увек буде бољи, да се надмаши претходни број, да се остане у врху школског новинарства Републике Србије. Први пут Друштво за српски језик и књижевност и Министарство просвете препознали су квалитет нашег листа 2007. године – Medicus“ је тада награђен другом наградом; трећу награду освојио је 2013. године, а након тога још два пута овенчан је другом наградом – 2015. и 2017. године. У 2019. наш лист је освојио похвалницу за учешће на конкурсу за најбоље основношколске и средњошколске листове и часописе, а за 2020. годину Друштво за српски језик и књижевност планирало је проглашавање „најбољих међу најбољима“ у претходних пет година. На том списку кандидата налази се и „Medicus“. 

        Редакције ученика се, природно, мењају, али велика потврда квалитета листа јесте и жеља бивших ђака да сарађују са Medicusом“ и када напусте клупе Медицинске школе. А многима је баш он променио животне путеве и перспективе. Отворио им је трасу ка другим академским дисциплинама које нису ни медицина, ни фармација, ни стоматологија. Лист је бројне подстицао да промишљају о свим важним темама и проблемима, да критички преиспитују указујући да исправне вредности немају алтернативу и да је много важно бити оригиналан и другачији. Зато је значај „Medicusа“ за ових ПЕТНАЕСТ БРОЈЕВА далеко већи од страница текста, квалитетног дизајна и бројних награда. Људски ресурси су његова највећа снага, а саздани су од ученика-новинара који су свој став и лични печат заувек утиснули у неизбрисиву историју школе.

        С надом да ће перо „Medicusа“ да остане и детиње и мудро, и озбиљно и весело, и оштро и бритко, а да ништа не засече, већ да само показује смер, радујемо се будућим квалитетним ученицима-новинарима којима ће лист бити изазов и инспирација.

 

                                                                                                                                                                                               мр Татјана Јовановић,

                                                                                                                                                                           професор српског језика и књижевности

                                                                                                                                                                          и главни и одговорни уредник „Мedicusa“

 

                                                                                               Дипломе за освојене РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ

d1
d2
d3
d4

                                                                             Насловне стране НАГРАЂЕНИХ бројева „Medicusa“

 

nagrad1
nagrad2
nagrad3
nagrad4

                                                                                         

                                                                                          Насловне стране свих петнаест бројева „Medicusa“