Skip to content

Медицинска школа

„Др Андра Јовановић”

Шабац

Menu

Под слоганом „Прва помоћ у дигиталном свету“, у петак, 9. септембра, јавним часом на градском Тргу, обележен је Светски дан прве помоћи. Поред ученика и наставника Медицинске школе „Др Андра Јовановић“, у манифестацији су учествовали и представници Дома здравља Службе хитне медицинске помоћи, Завода за јавно здравље и велики број волонтера Црвеног крста.

 

15

 

Пред окупљеним суграђанима и ученицима основних школа, чланови Секције прве помоћи и реалистичког приказа Медицинске школе, и освајачи републичких награда из ових области, показали су вештине и технике у препознавању неодложних стања, пружању прве помоћи и збрињавању пацијената, као и у демонстрацији приказа повреда и обољења.

16

 

Заједно са наставницима, јавни час пратили су и ученици првог разреда Медицинске школе, како би се на самом почетку, на конкретним примерима, упознали са хитним потребама пацијената и примењеним знањем старијих другара. Ово је била прилика да виде како то раде и обучене медицинске екипе.

– У доба одсуства бриге за другог човека, врло често мањка и осећај за потребе другог лица. Ми се управо трудимо да код наших ученика развијемо емпатију и праве људске вредности. То остварујемо кроз редовну наставу, а и кроз сарадњу са Црвеним крстом, јер током читаве школске године учествујемо у свим њиховим манифестацијама. Наставници се укључују у пружање прве помоћи, а наши ученици обучавају ученике основних школа  за пружање прве помоћи – изјавила је директорка Медицинске школе Биљана Ђукнић.

9

 

Након вежбе збрињавања пацијента, коју су демонстрирали ученици, екипа Хитне медицинске помоћи Дома здравља превезла је пацијента до здравствене установе, како се иначе ради у оваквим ситуацијама. Знање и солидарност овде млади медицинари усвајају од искуснијих колега.

– Као и сваке године, Традиционално, ово је прилика да се заокружи један ланац сарадње – Дом здравља, Црвени крст и Медицинска школа, сви смо овде некако везани једни за друге у остваривању образовања и пружања прве помоћи, с обзиром на то да лекари и медицинско особље Дома здравља могу да пруже нашим ученицима своја знања – истакла је директорка.

18

 

Поред указивања на адекватне реакције у приказаним околностима, организатори скупа ишли су и корак даље. Заинтересовани суграђани упознали су се са могућношћу коришћења дигиталних алата који ће им помоћи да сазнају нешто ново о препознавању ургентних стања и указивању прве помоћи себи или ближњем пре доласка екипе Хитне помоћи.