Навигација

Историјат

andra-jovanovicМедицинска школа „ Др Андра Јовановић „ у Шапцу школске 2006/2007.г., прославила је шездесет година свог постојања. Њени почеци налазе се у давној 1946-тој години, када је одлуком Министарства народног здравља НР Србије бр. 28365 од 20 ИX основана Државна школа за медицинске сестре са интернатом, међу првих седам школа које су у ФНРЈ основане те године. Школа је почела са радом у згради Црвеног крста у Масариковој улици бр.42. У први разред је пријављено 30 ученица. Поред уобичајених докумената потребних за упис у школу, ученице су морале да поднесу и уверење о владању, опширну аутобиографију, изјаву родитеља оверену у Народном одбору да ће, уколико ученица не заврши на време школу, сносити све интернатске трошкове. Ученице су потписивале обавезу да ће по завршеној школи  остати у државној служби одређени низ година. Иако је требало да не буду млађе од 15, ни старије од 18 година, Министарство је одобрило упис старијим, ратом ометеним ученицима. Оне су уз молбу морале да приложе и уверење надлежних органа да нису кажњаване.

Посебним решењем Министарство народног здравља поставило је др Катарину Прита, дечијег лекара из Шапца, за првог хонорарног директора Школе, а за помоћника директора медицинску сестру Даницу Зелењак, која истовремено постаје и први разредни старешина и први стални наставник за предмет нега болесника.
 
1a

Школа у Масариковој

Андрина зграда

Због повећања броја ученица школске 1948/49. Школа је пресељена у стамбену зграду Градског народног одбора у Грмићкој улици бр.8. Одисеја школе завршена је школске 1948/49.године, када је пресељена у садашњу зграду звану „Зелена школа“. Ову зграду је др Андрија Јовановић, лекар из Шапца, завештао, путем легата, шабачкој општини 2.XИ 1940.г. Андра је хтео да у згради буде смештена основна школа. Избио је рат, у згради, која је сматрана најлепшим школским здањем у граду , сместио се окупатор. По ослобођењу, у њој је била смештена прихватна болница за рањенике са сремског фронта.

Нова школска зграда са укупном површином 1380м2, само неколико година је испуњавала све услове за потребе Школе. Школске 1957/58. проширен је други спрат и адаптиране су просторије у поткровљу да би се побољшали услови интернатског смештаја.

Зграда школе је 70-тих година добила још простора, дограђен је нови део школе, приземље и спрат, као и фискултурна сала. У току лета 1997. на новом делу школске зграде је дограђен још један спрат и поткровље, чиме се добило још простора за учионице и кабинете.

Систем рада у Школи био је специфичан. Ученице су биле питомице Министарства народног здравља и у интернату су бесплатно имале: стан, храну,прање рубља, школски прибор и уђжбенике. Организација живота и рада у интернату била је подређена циљевима Школе. Ученице су одржавале чистоћу свих просторија, помагала око прања и пеглања рубља и учествовале у припремању хране. Поменути рад је организован преко дежурних ученица и редара. Излазак у град је био строго ограничен (ученице су само суботом и недељом излазиле у град од 15-20 сати, и то само оне које немају слабе оцене). Комплетан живот у интернату одвијао се по строго утврђеними поштованим правилима. „ Лепи су и незаборавни дани интернатског живота, чак и они када је 119 ученица спавало на само 80 кревета! На њима су биле сламарице. Један је пешкир морао да буде довољан за 5 ученица, а за доручак су имале чај, за ручак кромпир, а за вечеру попару „ речи су професора Мирјане Новаковић. Интернат је у исто време постао и место практичне обуке. У спаваоници је био импровизовани кабинет за негу болесника. Интернат Школе угашен је 1. ИX 1962.г. да би се обезбедио простор за наставу, јер се у школу уписује нов смер – лабораторијски техничар.

 
2a 3a

Интернат – спаваоница

Интернат – трпезарија

Слободно време ученице су корисно проводиле: давале емисије на локалној разгласној станици, уређивале зидне новине итд. У Школи је постојао низ секција: „ Детињство деци“, микробиолошка, хигијенска, литерарна, енглеског језика, спортске секције, планинарска, извиђачка итд. Оснивач секције „ Детињство деци“, лекар специјалиста педијатрије и доктор медицинских наука, естетичар,  поета, др Марко Марковић је у књизи „ Детињство деци“ поводом 30 година рада секције, написао: «Бављење децом, у нашем дехуманизованом времену, постаје пропланак од посебног интереса, јер је здраво и зрело одрастање угрожено. Бављење децом постаје питање опстанка».

 
4a 5a

Мајски карневал , Детињство деци

Планинарска секција, Словенија 1967.г.

 

У току летњег распуста ученице су обављале праксу у летовалиштима за децу и омладину и у већим здравственим установама. У недостатку здравствених радника у поменутим установама, пракса ученица је била од велике користи, а омогућавала им је да се припреме за своју одговорну дужност.

У првој школској години основана је библиотека.Набављене су само најосновније књиге из белетристике и других области људског знања.

 
6a 7a

Летња пракса на Хвару

Библиотека некада

 

Иако млада, Школа је почела да стиче афирмацију и добија прва признања за свој рад. На једној страници локалног листа „ Глас Подриња“, од јуна месеца 1948.г., записано је :

8a

„Ова новооснована школа у граду и поред тешкоћа и недостатка услова за рад, крајем школске године постигла је добре резултате. Њихова средња оцена износи 4,12. И поред превеликог градива ниједна ученица не понавља разред.“
Година 1952. важна је за Школу, директор постаје Милева Јевтић. наредних 30 година Школа се развија. Занимљивост је да Школа добија донацију од Уницефа, и на тај начин бива снабдевена најосновнијим очигледним средствима за наставу.

Милева Јевтић, директор Школе

Из жеље да допринесе подизању здравствене културе становника овог краја, и потребе да својим ученицама омогући извођење практичне наставе, Медицинска школа је била покретач и организатор акције отварања Центра за патронажну службу 1958.г. Шабачке патронажне сестре обављале су свој посао у 16 села општине. За сваког становника је урађен здравствени картон, сарађивале су са Црвеним крстом, помагале отварање ђачких кухиња, радиле у саветовалиштима за труднице итд.

Савет школе доноси одлуку 4. В 1965.г. да Медицинска школа «Мика Митровић» приступи Заједници медицинских школа СР Србије. Седиште Заједнице, од оснивања до 1970.г., било је у нашој школи, као и седиште Савеза заједница медицинских школа Југославије. Представник Медицинске школе из Шапца, у Заједници, била је Милева Јевтић, директор, која је изабрана и за председника Заједнице медицинских школа СР Србије
Од 8.В 1958.г. Школа носи име Мике Митровића и то све до 3. ВИИ. 2003. када бива промењено у «Др Андра Јовановић» у част задужбинара Школе.
Од првих дана настанка Школе, до данас, школа је сарђивала са локалном заједницом. Партнери су јој били : Здравствени центар, Црвени крст, хемијска индустрија « Зорка», итд..

Школа је увек неговала сарадњу са родитељима. Занимљива је 1970.г. када је Савет школе одлучио да сазове конференцију родитеља, без чије помоћи је незамисливо остварити добре резултате. Сматрали су да спрега на линији ученик – родитељ може резултирати одговарајућим квалитетом наставе и добрим оценама. На састанку је присустволало 560 родитеља. Слободан Матић, помоћник директора, је са тог састанка оставио занимљив запис: „ Родитељи су се добровољно јавили и опредељивали да новчано помогну изградњу сале. Било је дирљиво слушати њихово размишљање, несебичну спремност да помогну, жељу да поделе тешкоће са наставницима и учетвују у решавању проблема за своју децу, али и децу која ће доћи“.

9a

Медицинска школа је од свог оснивања, међу сличним образовним установама, заузимала истакнуто место. Посећивале су је многе ученичке екскурзије, званичне и угледне личности, домаће и стране делегације. На све посетиоце упечатљив утисак су оставили ред, рад, дисциплина, уређеност школе и околине, срдачност наставног кадра, успеси ученика.

Почетак изградње фискултурних терена

Школу је посетила делегација јапанског града Фуџимија, а у знак саћања на боравак испред школе су засадили своју, са Далеког истока донету, трешњу.

Десанка Максимовић је била гост Школе 7. ИВ 1983.г..

О 60 година рада и постојања наше школе могли би причати и писати. Њен дух и традиција огледају се у речима посвете кјиге коју је др Марко Марковић поклонио Школи:

„ МЕДИЦИНСКОЈ ШКОЛИ У ШАПЦУ КОЈА ЈЕ УМЕЛА НЕУМОРНО НЕГОВАТИ ДУХ, САМАРИЋАНСТВО, СИЗИФОВШТИНУ, ДОН-КИХОТСТВО СВОЈИХ САРАДНИКА“.

 

10a  11a  12a

Награде и признања у Школи


 
 

Галерија

Актуелности

„Мedicus“ поново награђен!!!

Међу победницима Конкурса за најуспешније средњошколске листове који организују

Друштво за

српски...


ОПШИРНИЈЕ

Матурска питања 2018/2019


Матурска питања за школ. 2018/2019. год. у току је ажурирање

ОПШИРНИЈЕ